Menu

Design

61 properties specifically designed for the site and no less than 41 bespoke house types with a variety of exterior finishes that take their inspiration from the region’s dry stone walls.

Internal layouts sit around rural landscaped courtyards which embrace the sites open green spaces. The house type range is designed to enable residents to enjoy the great outdoors from innovative and functional living spaces that embrace the site’s wild and rugged moorland setting.

The design team have worked hard to understand the area’s needs and the houses provide well thought out choice in layouts, materials, technology and parking. Whether you are buying your first home, starting or expanding your family or downsizing there are homes for you at Green Hills Blackburn.

 

An attractive range of industrial style brick celebrates Blackburn’s historic past, and is utilised in feature panels, and Devon Bank stone wall details.

 

The materiality of the development is intended to respect and celebrate its unique Pennine location, whilst at the same time, utilising modern functionality and detailing to provide a contemporary take on traditional Lancashire barns.

Sustainability

Green Hills Blackburn is designed to be sustainable on a number of levels. The careful landscape led design ensures that generous green corridors accommodate Sustainable Urban Drainage Systems with natural stream beds and swales at the bottom of the hill being key generators of the integrated landscape design and indeed beauty of the project.

 

Touching the ground lightly and utilising “whole earth” principles, together with the potential for appreciating the “communalisation” of day to day life, Green Hills Blackburn aims to offer a sustainable, attractive, vibrant and unique lifestyle befitting the location.

Green Hills has been chosen as a sustainable development location because of its ability to seamlessly integrate into existing roads within the area, ensuring that residents have all the benefits of town life within a rural setting. Sustainability also envisages the new development benefiting from all the facilities and amenities that a community needs in order to prosper and grow.

Generous areas of public open space are provided right at the centre of the development in the village green and the little green, alongside the historic Witton Weavers Way.

 

Space has been made available for a potential school site to accommodate the growing population in later years. Space for a community building at the centre of the development will ensure that the community, as it grows, benefits from the requisite village amenities.